#Rapidulcapturat | Cine sunt oamenii care, în spatele legendelor, conduc „noul Rapid”. Politicieni, avocați ai unor fugari căutați de Justiție, inculpați în dosare grele și foști ofițeri de Securitate și-au făcut cuib în Giulești

Redactor:
Matei Udrea
#Rapidulcapturat | Cine sunt oamenii care, în spatele legendelor, conduc
  • Publicat:
  • Actualizat:

Jucătorii emblematici ai Rapidului vin și pleacă, plimbați în care alegorice prin fața mulțimii, cu coroane de hârtie pe frunte și sceptre de ceară în mână. Daniel Niculae, Vasile Maftei, Constantin Schumacher, Nicolae Stanciu au venit, le-au făcut cu mâna din teren sau din studiourile TV suporterilor, și-au angajat entuziaști imaginea și numele, apoi au dispărut de unde au venit.
Acum e rândul lui Daniel Pancu: a ajuns antrenorul clubului pe care-l iubește și, sigur, se bucură. 

Și totuși, cine conduce, de fapt, „noul Rapid”, dacă tocmai cei din fruntea organigramei (Daniel Niculae a fost președinte, Nicolae Stanciu anunțat manager general, Constantin Schumacher antrenor) se plâng că „n-am avut putere de decizie” și „am simțit că nu suntem susținuți”? Cine să-i susțină, dacă tocmai ei, oamenii din vârful organigramei oficiale, se plâng că n-au avut susținere?

ProSport vi-i prezintă pe cei care au contat și încă mai contează, de fapt, în proiectul „noului Rapid”. Pe cei care au ieșit prea puțin în față (unii dintre ei, chiar deloc) și care pot fi doar întrezăriți uneori în culise, în spatele rândului de vedete de pe scenă, dar care n-au venit ca să plece și care țin pâinea și cuțitul. 

Toți cei de mai jos au avut sau – unii dintre ei – încă mai au un cuvânt greu de spus în club chiar și acum, când acționar a venit Victor Angelescu, un tânăr care, la numai 34 de ani, este director director regional în zona central și est-europeană a grupului APS Holding (trust cu sediul la Praga și extensii în toată Europa care se ocupă de recuperarea creanțelor neperformante ale băncilor). 

Iată-i, așadar, pe oamenii care, în spatele legendelor care defilează pe stadion și în studiourile TV, au condus sau încă mai conduc „noul Rapid”:

> Liviu Dragnea, președintele PSD, este omul care și-a asumat public „noul Rapid” încă de anul trecut (când a afirmat că „îl vom crește” până în Liga 1).

Politicianul a fost indicat clar drept patron „spiritual” al clubului astă-primăvară, în martie, în direct la Realitatea TV, de fostul fotbalist rapidist Nicolae Stanciu, care pe atunci era anunțat drept noul manager general.


Liviu Dragnea, liderul PSD, pe stadionul din Craiova, în 6 septembrie 2017, momentul când a anunțat că „noul Rapid” e „un proiect pe care îl vom crește”. Interviul în care a făcut promisiunea respectivă a fost dat chiar pe cazon, cu spatele la plasa porții din dreapta tribunei oficiale. FOTO: Mediafax

În aceeași emisiune, primarul Daniel Tudorache a afirmat că are ușa deschisă la Dragnea de câte ori e nevoie să discute despre Rapid și că președintele PSD i-a promis că „se va rezolva” ca echipa să intre, la un moment dat, în posesia bazei ProRapid. Între timp, proiectul s-a blocat la Primăria Municipiului București, controlată de Gabriela Firea.

Liviu Dragnea este, pretind sursele ProSport, vechi membru de onoare al Clubului Aristocratic Rapid.

> Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1, a inițiat fizic proiectul „noului Rapid” în vara trecută. Este „frontman”, vorbește în numele clubului, a urcat pe podium la festivitatea de premiere pentru câștigarea Ligii 4 și a primit medalie de campion, a ridicat Cupa României pe București deasupra capului și a făcut turul de onoare cu echipa după victorie, oferind niște scene de neuitat pentru cei prezenți.


Campionul din Bulevardul Banu Manta numărul 9: primarul Daniel Tudorache ridică trofeul deasupra capului după câștigarea Cupei României pe București de către „echipa sa”, Academia Rapid. Este a doua festivitate în care politicianul este premiat după cea de la câștigarea campionatului Ligii 4, când Tudorache a urcat pe podium și a primit tricoul de campion. FOTO: Mediafax

Încearcă încă de anul trecut să conecteze gruparea la banii publici (și e foarte aproape de a reuși acest lucru după luni de eforturi). 

În discuțiile purtate anul trecut cu reporterul ProSport, Dan Tudorache a dat impresia că nu cunoaște bine nici situația clubului, nici facțiunile care se ceartă pe palmares și identitate. Totuși, politicianul e prezentat acum drept „vechi rapidist” (afirmația îi aparține lui Victor Angelescu, acționar și investitor la club).

Clubul FC Rapid 1923 a anunțat oficial, acum aproximativ o săptămână, că există discuții pentru ca Primăria Sectorului 1 să preia 30% din acțiuni.

Dan Tudorache a încercat să pună de mai multe ori pe ordinea de zi a Consiliului Local al Sectorului 1 problema finanțării Academiei Rapid de la bugetul public. Consilierii locali de la USR și PNL s-au opus, motivând că nu li se prezintă un proiect clar și că, în plus, ei nu vor ca din banii cetățenilor să fie plătite contracte de zeci de mii de euro către fotbaliști care n-au nicio legătură cu locuitorii.

S-a convenit, până la urmă, că s-ar putea, totuși, finanța un centru de juniori, unde să fie cooptați copiii din Sectorul 1.

Veți vedea mai jos, această portiță este pe cale să fie folosită acum prin intermediul unui alt personaj celebru.

> Generalul de Securitate Vasile Mălureanu a semnat actul de înființare a Academiei Rapid, în vara lui 2017, și numeroase alte documente în numele acestei asociații în relația cu Primăria Sectorului 1 și nu numai. Generalul era reprezentantul împuternicit al Asociației Redivivus, unul din cei trei membri ai Academiei Rapid. După ce ProSport a scris cine este și ce a făcut, Mălureanu s-a retras din prima linie și a fost înlocuit cu un taximetrist, care azi semnează actele în calitate de administrator.


Generalul de Securitate Vasile Mălureanu, cel care a semnat actul de naștere al „nouluI Rapid”. FOTO: ProSport

Generalul Mălureanu, „tatăl din acte” al „noului Rapid”, a fost ofițer al Direcției I (Informații Interne) a Securității Statului pe vremea lui Ceaușescu, când avea misiunea să supravegheze informativ activitatea intelectualilor (Pleșu și Caramitru, printre alții, au relatat episoade memorabile avându-l ca erou pe Mălureanu).

Specializat chiar de temutul Nicolae Pleșiță, Mălureanu a fost acuzat după Revoluție că n-ar fi străin de dispariția dosarelor incomode ale Securității. 

Ulterior, s-a ocupat de rescrierea istoriei recente, fiind autorul mai multor volume, lansate la fundația lui Adrian Năstase, care susțin teoria că, de fapt, Securitatea a luptat de partea poporului la Revoluție.

> Avocatul Andrei Nicolescu, omul care decide juridic și nu numai, în acest moment, în „noul Rapid”, și din cauza căruia a plecat Daniel Niculae, este omul de încredere al primarului Tudorache. Avocatul s-a ocupat și se ocupă în continuare de toate detaliile legale, el reprezentând, printre altele, Academia Rapid în toate cele trei tentative eșuate de a obține Certificat de Identitate Sportivă. Tot el s-a ocupat, astă-primăvară, de operațiunea de înființare a unei Societăți Comerciale (SC FC R SA) pe care s-a mutat activitatea Academiei Rapid, pentru ca acest club să poată promova în Liga 3 (Academia n-avea personalitate juridică și CIS de la MTS).
Ca fapt divers, inițial „noul Rapid” a fost înscris la Registrul Comerțului ca societate comercială cu acțiuni LA PURTĂ‚TOR (adică nu se putea verifica și afla cine sunt acționarii reali). Ulterior, după ce jurnalistul Florin Alboiu și ProSport au publicat informația, managerul general Ovidiu Burcă a anunțat că e vorba de o eroare materială și, într-adevăr, lucrurile s-au remediat, operându-se modificarea necesară la Registrul Comerțului. 

Acum, Nicolescu este indicat drept negociator, în numele clubului și al lui Tudorache (acesta din urmă n-are funcție oficială), pentru aducerea unor noi finanțatori.


Avocatul Andrei Nicolescu are pâinea și cuțitul la „noul Rapid”, spun sursele ProSport. FOTO: Mediafax

Andrei Nicolescu este, potrivit presei de investigații, un apropiat al lui Sebastian Ghiță, controversatul politician și afacerist fugit din România după ce a fost trimis în judecată de DNA. Jurnaliștii de la site-ul Rise Project au prezentat documente din Panama Papers care arată că Andrei Nicolescu este chiar partener cu Sebi Ghiță într-un off-shore din Cipru.

Avocatul a reprezentat în 2015 firma SC Happy Garage SRL, subcontractantul din România al turcilor de la Otokar Europe – Otokar Otomotiv, declarați în februarie acest an, de Gabriela Firea, fericiții câștigători ai unui contract fabulos cu Primăria Capitalei: achiziționarea a 400 de autobuze în valoare de 100 de milioane de euro plus TVA (potrivit Libertatea).

Contractul a ridicat încă de la început mari semne de întrebare, deoarece autobuzele folosesc o tehnologie în declin: sunt cu motoare Diesel într-un moment în care piața europeană se îndreaptă decisiv către motoarele electrice, nepoluante, iar cele pe motorină urmează să fie interzise în Vest peste doar câțiva ani.

Prețul la care au fost achiziționate autobuzele, 250.000 de euro plus TVA, a născut, de asemenea, mari controverse.

> Nicolae Cristescu, personaj din anturajul PSD și al lui Liviu Dragnea, a jucat un rol important în vara lui 2017, în demersurile făcute de primarul Daniel Tudorache. ProSport a obținut confirmarea oficială, din partea unor martori oculari, că Nicolae Cristescu (în conducerea Rapidului și în 2013-2014) a participat la negocierile purtate de Tudorache și la ședințele în care s-au luat deciziile importante.

Ulterior, după ce ProSport a scris despre reapariția lui Cristescu, iar lichidatorul judiciar Mihai Florea a dat un semnal clar spunând pentru ProSport că „i-am sugerat domnului primar să nu mai implice oameni care au legătură cu trecutul”, Nicolae Cristescu a dispărut, aparent, din peisaj.


Nicolae Cristescu (încercuit) la o întâlnire a liderilor PSD, în spatele Irinei, iubita lui Liviu Dragnea, și al Gabrielei Firea. FOTO: Rise Project

Totuși, sursele noastre spun că el a rămas printre sfătuitorii primarului, fiind semnalat chiar astă-primăvară în biroul lui Tudorache într-o zi în care la ședința cu edilul a venit o delegație a Clubului Aristocratic Rapid.

> Marius Pieleanu, sociolog apropiat de PSD, a intervenit de cel puțin două ori la primarul Daniel Tudorache, spun surse bine informate ale ProSport, pentru ca în club să fie adus fostul căpitan din anii ’90, Nicolae Stanciu.

Acest episod, fără a fi determinant, arată și el puțin din circuitul deciziilor în acest proiect al „noului Rapid”.

> Claudiu Florică „Microsoft” este ultimul venit în această frăție a oamenilor deciși să salveze Rapidul. Posesor al clubului de juniori AS Regal Sport Club Ferdinand I, Florică a schimbat anul acesta numele grupării în Centrul de Performanță Rapid și s-a asociat cu FC Rapid 1923.

Aici, situația este puțin tulbure, pentru că Victor Angelescu, el însuși anunțat acționar la „noul Rapid”, a afirmat zilele trecute, la DigiSport, că AS Regal a fost cumpărat „cu tot cu baza sportivă”.

În realitate, Claudiu Florică figurează, în continuare, ca reprezentant al AS Regal/Centrul de Excelență Rapid, iar baza Coresi, pe care își desfășoară activitatea, este doar închiriată de la CNI Coresi, societate de stat aflată în reorganizare. 


15 aprilie 2004. La Palatul Victoria se semnează primul acord al statului român cu parteneri ai Microsoft, care le dă dreptul instituțiilor din administrația publică să folosească produsele companiei americane. În plan secund, în dreapta, se află Claudiu Florică – pe atunci director al reprezentanței Fujitsu Siemens România. Numele lui Florică a apărut asociat și cu compania D-Con.Net din Elveția, care a semnat contracte de 104 mil. euro în 2009 și de 7,9 mil. euro în 2012 cu statul român 

Revenind la Claudiu Florică, iată câteva repere ale relației acestuia cu SC FC Rapid 1923 și Primăria Sectorului 1:

– pe 26 iulie, la două săptămâni după ce a schimbat oficial numele clubului din AS Regal în Centrul de Excelență Rapid (12 iulie), omul de afaceri a făcut o cerere de asociere cu Primăria către Consiliul Local al Sectorului 1, prin care cerea bani de la buget pentru activitatea sa: peste 300.000 de euro pentru lunile octombrie-noiembrie-decembrie 2018. Așadar, 100.000 de euro pe lună!

Interesant este că această cerere a fost făcută pe numele vechi, AS Regal, deși clubul se redenumise între timp Centrul de Excelență Rapid și se asociase cu FC Rapid 1923. 

– Cererea de asociere dintre Primărie și Centrul de Excelență Rapid a fost aprobată de Consiliul Local de la Sectorul 1 pe 7 august și s-a trimis la Consiliul Municipal București, de unde s-a cerut solicitarea să se permită Sectorului 1 această finanțare.

– După ce CGMB (Consiliul General al Municipiului București) a încuviințat, primarul Tudorache a avut două încercări să supună votului final finanțarea de la buget, pe 12 și 20 septembrie. De fiecare dată, tentativele au eșuat.

– O nouă încercare este așteptată zilele acestea.

Claudiu Florică este un om de afaceri pe care DNA l-a trimis în judecată în 2016, alături de alte persoane, în dosarul Microsoft II, pentru infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (potrivit comunicatului emis atunci de procurorii anticorupție).

Același comunicat descria mecanismul infracțiunilor în acest dosar: pentru a crea aparența că firma pe care o reprezenta este unic distribuitor al produselor Microsoft și pentru a se evita organizarea unei licitații publice, Claudiu Florică ar fi semnat ofertele comune Fujitsu Siemens Computers – Microsoft România din data de 2 octombrie 2003 și, respectiv, 12 martie 2004. „Cele două oferte conțineau prețuri cu mult supraevaluate față de sumele cu discount pe care le cerea în realitate compania Microsoft”, se menționa în comunicatul DNA.
De dosarul Microsoft I, în care fusese de asemenea implicat, Claudiu Florică a scăpat acceptând, alături de Dinu Pescariu, să joace rolul de denunțător.
În acest moment, el se află sub supraveghere judiciară.

 

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să audă
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să audă
Puștiul care plângea în 2012 pentru FCSB are o nouă echipă: unde evoluează acum
Puștiul care plângea în 2012 pentru FCSB are o nouă echipă: unde evoluează acum
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Călin Georgescu e pe primul loc!
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Călin Georgescu e pe primul loc!
Gigi Becali anunţă o răsturnare de situaţie pentru turul 2 în cursa prezidenţială! Ar fi alt lider după rezultate:
Gigi Becali anunţă o răsturnare de situaţie pentru turul 2 în cursa prezidenţială! Ar fi alt lider după rezultate: "El…
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”! S-a schimbat total
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Mircea Geoană, după exit-poll:
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis înainte?! Ce ținută a ales pentru această zi!
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis înainte?! Ce ținută a ales…
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de…
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el…
×